Vragen &
antwoorden:

Vragen &
antwoorden:

Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)?

Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe Wet Arbeidsmarkt In Balans (WAB) in werking. Door deze nieuwe wet zijn o.a. de regels rond arbeidscontracten en ontslag veranderd. Dit betekent meer zekerheid voor jou als werknemer, uitzendkrachten krijgen een gelijkwaardige rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als (vaste) werknemers.

Wat is transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een overgangs- of ontslagvergoeding waar je recht op hebt als je dienstverband eindigt door een van de onderstaande redenen:

  • Jouw ex-werkgever heeft geen werk meer voor je;
  • Je wordt ontslagen (belangrijk is dat dit niet aan jezelf te wijten is)
  • Je arbeidscontract wordt niet verlengd.

Door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans op 1 januari 2020 heb je als werknemer vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Deze dient uitgekeerd te worden zodra je werk stopt. Belangrijk om te noemen is dat er een zogenoemde haalplicht van toepassing is, wat betekent dat jij deze zelf bij je ex-werkgever dient te claimen. Je werkgever heeft geen verplichting om deze vergoeding vrijwillig uit te keren. En dat doen ze in de meeste gevallen dus ook niet. Neem contact op met ons om de procedure zo snel mogelijk op te starten. De maximale periode waarin je dit kan doen is namelijk tot 3 maanden na je laatste werkdag. Daarna vervalt het recht op transitievergoeding.

Wat wordt er bedoeld met een haalplicht (claimen)?

Jij moet zelf bij je ex-werkgever een claim indienen, dit wordt ook wel een haalplicht genoemd om ervoor te zorgen dat je de transitievergoeding krijgt, waar jij vrijwel altijd recht op hebt, ook al beweert de werkgever soms het tegenovergestelde. Daarnaast leert de ervaring van Claimguru dat werkgevers vrijwel direct overgaan tot betaling van de transitievergoeding wanneer er vanuit ons contact wordt gelegd. Wij spreken de taal van de wet, kennen de voorwaarden en zijn bedreven in de complexe berekeningen van de transitievergoeding. We stellen eisen aan het tijdspad waarbinnen we reactie wensen te ontvangen van de werkgever. Wordt hier niet aan voldaan starten we direct een proces op. Dit allemaal op basis van ‘no cure no pay’, wij zorgen dat jij snel ontvangt waar je recht op hebt.

Wanneer heb je recht op transitievergoeding?

In Nederland heb jij als werknemer recht op een transitievergoeding wanneer:

  • Er door omstandigheden geen werk meer is voor jou is.
  • Vroegtijdige beëindiging van jouw arbeidscontract (ontslag) zonder dat dit aan jezelf te verwijten is.
  • Jouw arbeidscontract niet is verlengd door je ex-werkgever.

BELANGRIJK: De aanvraag voor de claim van de transitievergoeding dient ingediend te worden binnen 3 maanden na jouw laatste werkdag.

In Nederland heb je als (ex-)werknemer geen recht op een transitievergoeding wanneer:

  • De beëindiging van het contract jou ernstig verweten kan worden.
  • De reden van de beëindiging van het arbeidscontract een faillissement is.
  • De aanvraag van de transitievergoeding 3 maanden na jouw laatste werkdag
    is ingediend. Het recht op transitievergoeding duurt maximaal 3 maanden!

Geldt de transitievergoeding enkel voor Nederlandse staatsburgers of ook voor arbeidsmigranten?

De transitievergoeding geldt voor iedereen die een Nederlandse arbeidsovereenkomst heeft. Dus ook voor alle arbeidsmigranten die werken voor een Nederlandse werkgever. De service van ClaimGuru is grensoverstijgend, taalbarrieres kennen we niet. Wij zorgen ervoor dat er contact wordt opgenomen door een collega die jouw moedertaal spreekt, mocht Engels lastig voor je zijn. Laat taal geen reden zijn om niet te claimen waar je recht op hebt.

Hoe is transitievergoeding opgebouwd?

De hoogte van de transitievergoeding die je ex-werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 3 voorwaarden: de hoogte van je (gemiddelde) maandsalaris, de hoogte van de aanvullende elementen zoals vakantiegeld en de duur van jouw dienstverband. Dit is een complexe berekening. ClaimGuru beschikt over de juiste expertise om deze berekening nauwkeurig te maken. Zodat voor jou direct duidelijk is waar je recht op hebt.

Wat doet ClaimGuru?

Op onze website kan je direct een eerste berekening maken. Door je in te schrijven (contactformulier link) gaan wij direct voor je aan de slag, wij maken een eerste berekening en beoordelen op basis van de opgegeven informatie of je recht hebt op een transitievergoeding. Om over te gaan tot het claimen van de transitievergoeding sturen wij je een overeenkomst, deze dient digitaal ondertekend te worden, hiermee draag je de claim over aan ons. Zo mogen wij, namens jou, de claim bij je ex-werkgever opeisen. Als je ex-werkgever direct reageert en de transitievergoeding aan ons overmaakt, zullen wij dit direct aan je laten weten. Wij zullen de netto vergoeding, met opgeleverde salarisspecificatie van je ex-werkgever en overmaken, met aftrek van onze succes fee. Je hebt het geld binnen no-time en hebt daar niets voor hoeven doen!

In enkele gevallen zien wij dat een ex-werkgever weigert de transitievergoeding uit te keren in dat geval zullen wij een procedure opstarten bij het kantongerecht om de vergoeding op te eisen.

Hoeveel vraagt ClaimGuru voor hun diensten?

De succes fee van ClaimGuru bedraagt 20% van de totale transitievergoeding. Wij werken op basis van ‘no cure no pay’, dat wil zeggen dat wij niets in rekening brengen wanneer wij geen transitievergoeding voor je hebben kunnen innen. Op deze manier zal je geen kosten maken wanneer je geen recht hebt op een transitievergoeding. Het is dus altijd het proberen waard!

Hoe dien ik mijn claim in bij ClaimGuru?

Je claim indienen bij ClaimGuru is zeer eenvoudig. Op onze website zijn alle stappen te zien die doorlopen dienen te worden. Om direct te weten of je recht hebt op een transitievergoeding is maar 1 stap nodig. Vul het claimformulier in met jouw contactgegevens op onze website. Op de website krijg je direct een indicatieve berekening om te zien waar je mogelijk recht op hebt. Door het claim formulier in te vullen krijgen wij al jouw gegevens door in ons systeem. Je krijgt per e-mail een bevestiging dat jouw gegevens goed bij ons zijn binnengekomen. Wij beoordelen vervolgens in detail jouw situatie en als blijkt dat je recht hebt op een transitievergoeding zullen we je vervolgens de overeenkomst per e-mail toesturen. Deze kan je direct digitaal ondertekenen. Wanneer de overeenkomst getekend is gaan we gelijk voor je aan de slag om jouw transitievergoeding te claimen!

Waarom moet ik een overeenkomst tekenen?

Je dient een overeenkomst te tekenen om de vordering rechtsgeldig aan ons over te dragen. Met deze overeenkomst geef je ClaimGuru het recht om voor jou aan de slag te gaan en de transitievergoeding waarop jij recht hebt te claimen bij je werkgever.

Hoe moet ik de overeenkomst met ClaimGuru tekenen?

Nadat je het claim formulier hebt ingevuld en verstuurd gaan wij de claim voor je beoordelen en in detail berekenen. Als blijkt dat jij recht hebt op een transitievergoeding zullen wij je de overeenkomst per e-mail toesturen. Deze e-mail bevat een link waarmee je de overeenkomst digitaal kunt ondertekenen. Je kan een digitale handtekening te zetten in het daarvoor bestemde veld.

Hoe lang duurt het traject van ClaimGuru?

Nadat je de overeenkomst digitaal hebt ondertekend zetten wij het traject in gang. Dit traject duurt minimaal 2 weken en maximaal 6 weken. Zodra je ex-werkgever heeft betaald zal je de vergoeding binnen enkele dagen op je rekening hebben staan!

Waarom zou ik het aanvragen van mijn transitievergoeding uitbesteden aan ClaimGuru?

ClaimGuru neemt je al het werk uit handen. We beoordelen, berekenen en kijken naar de juridische basis voor je claim. Dit wil zeggen dat wanneer je de vordering aan ons hebt overgedragen wij direct voor je aan de slag gaan! Wij zullen een schriftelijke claim naar je werkgever sturen. Mocht deze niet, of afwijzend reageren zullen tot zelfs tot procederen overgaan bij het kantongerecht. Zonder dat jij geld kwijt bent aan duur juridisch advies. Wij maken de exacte berekening en spreken de juridische taal waardoor de werkgever de claim en het proces serieus neemt.

Zullen jullie ook een rechtszaak voor mij starten?

Uiteraard! Als jij in je recht staat en je aanspraak maakt op een transitievergoeding blijven wij werken tot dat je ex-werkgever positief reageert op de claim.

Op welke rekening zal mijn transitievergoeding gestort worden?

Bij het invullen van het claim formulier vragen wij om je rekeningnummer (IBAN). Dit rekeningnummer gebruiken wij om jouw transitievergoeding op te storten. Controleer deze dus goed!

Welke gegevens moet ik bij de hand hebben als ik contact op neem met ClaimGuru bij vragen over mijn claim?

Wanneer je contact hebt met een van onze medewerkers is het voor een snelle afhandeling gewenst als je:

  • Persoonsgegevens
  • Datum in- en uitdienst
  • Arbeidsovereenkomst
  • Laatste salarisspecificatie 2020 (mocht het werk in 2019 begonnen zijn dan ook het laatste salarisspecificatie 2019) en/of jaaropgave.

Hoe kan ik ClaimGuru bereiken?

ClaimGuru is van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 tot 17:00 bereikbaar. We zijn te bereiken via telefoon, mail en chat!

Ik heb mijn transitievergoeding zelf proberen te claimen maar heb hier een negatieve reactie op gekregen. Kan ik alsnog gebruik maken van de diensten van ClaimGuru?

Nooit geschoten is altijd mis! Wanneer je jouw claim uitbesteed aan ClaimGuru zullen wij deze altijd laten beoordelen door onze juridische afdeling. Wanneer zij groen licht geven gaan we voor jou aan de slag!

Claim mijn vergoeding >

Bereken
hier snel je vergoeding.

De berekende transitievergoeding is een indicatie. Claim.guru heeft voor de exacte hoogteberekening en voor indienen van de claim nog wat extra informatie nodig.

Wat heeft Claim.guru nodig om je claim te verzilveren? >

Bereken
hier snel je vergoeding.

De berekende transitievergoeding is een indicatie. Claim.guru heeft voor de exacte hoogteberekening en voor indienen van de claim nog wat extra informatie nodig.

Wat heeft Claim.guru nodig om je claim te verzilveren? >

Claim mijn vergoeding >